Ta' forskud på årets blomkålsglæder med denne nemme og velsmagende ret. Hotel Koldingfjords køkkenchef Jesper Kristensen elsker blomkål. Den er velsmagende, sund, billig og nem at arbejde med.

I denne ret spiller blomkålen hovedrollen og indgår både rå, syltet og som puré.

Opskriften er til to personer. Den tager ca. en halv time at tilberede. Retten egner sig både som forret og hovedret.

2 stykker torsk á ca. 100 gr. - køb det hos fiskehandleren
Et økologisk blomkål
100 gr. hasselnødder
250 gr. økologisk smør
1 økologisk citron
½ dl. soyasauce
½ ltr.  økologisk fløde
Dild til pynt
Olie, salt, eddike, laurbærblade, peberkorn

Skræl dit blomkål og skær stokken fra. Blomkålen smuldrer du let, så du har buketter i forskellige størrelser.

Så går det løs med de enkelte elementer til retten:

Syltet blomkål:
Læg ca. tolv små blomkålsbuketter til side i en lille skål. Kog en lage af to dl vand, 200 gr. sukker, to laurbærblade og fem peberkorn. Når sukkeret er opløst i gryden, hælder du lagen over blomkålene.

Blomkålspuré:
Tag halvdelen af smørret og brun det i en gryde. Tag næsten resten af blomkålen - og gem ét stort stykke - og skær det ud i mindre stykker, som du bruner i smørret i ca. to min. Hæld fløden i gryden og kog blomkålene møre. Hvis der er fløde tilbage, når kålene er møre, hældes det fra. Tilsæt salt og peber og blend din puré.

Blomkåls-crudité:
Frem med mandolinjernet og skær otte stykker af det store stykke blomkål, du har gemt. Læg dem i en skål med isterninger og hæld vand over. Lad dem stå. De bliver supersprøde af isvandet.

Ristede hasselnødder:
Rist hasselnødderne et par minutter på en tør pande. Derefter skal de i en forvarmet ovn ved 180 gr. i ca. syv minutter. Når du tager dem ud af ovnen, er skallen lige til at gnide af nødderne. 

Brunet smør med soyasauce:
Tag den sidste halvdel af smørret og brun det i en gryde. Når smørret er brunet, rører du soyasaucen i og river citronskal og finthakket purløg i.

Stegt torsk:
Kom olie på en pande og varm den godt op. Vend torskestykkerne i mel, inden du steger dem - så bliver de brune og lækre. Steg den ene side i to-tre minutter, til den er gylden. Skru ned for panden efter ca. et minut. Derefter slukker du panden og vender torskestykkerne. Lad dem trække færdig, mens du krydrer med salt og peber. Så er de klar til servering. 

Anret:
Anret puréen på en tallerken. Læg torsken oven på og pynt med syltet blomkål, de rå blomkålsstykker og hasselnødder. Hæld den brunede smør over retten og slut evt. af med lidt revet citronskal og dild.

Velbekomme!